Skip to main content

Kopgroepleden

Kopgroepleden

Overzicht van de kopgroepleden

Haroon Sheikh

Haroon Sheikh

Haroon Sheikh studeerde bestuurskunde, filosofie en politicologie in Leiden en Oxford. Hij is aan de VU gepromoveerd in de filosofie op een onderzoek naar de relatie tussen modernisering en traditie getiteld Embedding Technopolis, waarvan een handelseditie zal verschijnen. Haroon Sheikh heeft onder andere gepubliceerd over de Arabische lente, de financiële crisis, de toekomst van de Nederlandse economie en de verschillende ontwikkelingspaden van landen. Naast zijn academisch werk, is hij verbonden aan de Europese denktank FreedomLab en is hij researcher bij Dasym Investment Strategies, waarbij hij zich richt op opkomende regio’s en nieuwe technologieën.

Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing (Paramaribo, 1968) groeide op Curacao op en studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na haar afstuderen werkte ze voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant als onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef Economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelancejournalist voor onder meer Opzij, Buitenhof en Met het Oog op Morgen, en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland.

Arnold Smeulders

Arnold Smeulders

Arnold Smeulders is de voorzitter van de Raad van Bestuur en wetenschappelijke directeur van COMMIT. Hij is hoogleraar Multimedia Analyses aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek doet naar visuele zoekmachines. Namens de Universiteit van Amsterdam, is hij ook COMMIT/werkpakket leider van Identity Resolution. Hij is voorzitter van het ICT Platform Nederland. Daarnaast is hij Co-founder van Euvision Technologies.

Bernhard ter Haar

Bernhard ter Haar

Bernhard ter Haar is sinds 2012 directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiervoor was hij werkzaam als directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu en directeur Financiële Markten. Ook werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij het Kernfysisch Versneller Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Bernard ter Haar studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is daar cum laude gepromoveerd in de theoretische natuurkunde.

Céline Pessers

Céline Pessers

Céline Pessers is innovation manager bij Dialogues Incubator, onderdeel van ABN-Amro en daarmee is zij constant zoekende naar nieuwe trends en kansen om te anticiperen op de toekomst van het bankieren. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke component. Ook is zij oprichter van Het Groene Hart, een informeel netwerk ten behoeve van de duurzaamheid van ABN-Amro.

Eva de Valk

Eva de Valk

Eva de Valk schrijft als journalist over start-ups, technologie, media en innovatie. Zij is verantwoordelijk voor de techpagina's van nrc.next en NRC Handelsblad. Eva woonde en werkte ruim twee jaar als correspondent in San Francisco en Palo Alto. Zij bezocht talloze bedrijven, start-ups, conferenties en Meetups, interviewde zowel beginnende ondernemers als gevestigde CEO's en weet als geen ander hoe Silicon Valley van binnenuit werkt. Over deze tijd schreef Eva het boek ‘Silicon Valley – Waar de toekomst wordt gemaakt’.

Farid Tabarki

Farid Tabarki

Farid Tabarki is de founding director van Studio Zeitgeist. Hij doet onderzoek naar de (Europese) tijdgeest. Onderwerpen waar hij met zijn studio onder andere onderzoek naar doet zijn radicale decentralisatie, radicale transparantie en de opkomst van de vloeibare samenleving. Hij heeft een wekelijkse column in Het Financieele Dagblad. In maart is zijn boek 'Het Einde van het Midden - Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek’ uitgekomen. Hij is uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year 2012 - 2013. Hij is vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Het Nieuwe Instituut - architectuur, design, e-cultuur - en lid van het curatorium van De Baak.

Jeroen Smit

Jeroen Smit

Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en 'De Prooi’. Hij studeerde Bedrijfskunde in Groningen en begon zijn carrière in de consultancy. In 1990 maakte hij de overstap naar de journalistiek. Hij werkte als redacteur bij het Financieele Dagblad en het Algemeen Dagblad en werd in 1998 hoofdredacteur en uitgever van FEM/De Week. Daarnaast is hij hoogleraar Journalistiek aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.

Kees Kraaijeveld

Kees Kraaijeveld

Kees Kraaijeveld studeerde filosofie en psychologie in Amsterdam en deed een postdoc journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na zijn studie was hij 4 jaar economieredacteur bij de Volkskrant. In 2006 heeft hij samen met Frank Kalshoven De Argumentenfabriek opgericht waar zij complexe informatie structureren. ‘De gids voor helder denken’ is de titel van het boek dat hij samen met Suzanne Weusten heeft geschreven. Verder schrijft hij nog wekelijks als columnist bij Vrij Nederland.

Marjet Andriesse

Marjet Andriesse

Marjet Andriesse was Director HR Solutions bij Randstad. Daarnaast is ze bestuurslid Onderdeel Marktgroepbestuur Activering en Loopbaan bij Oval: de brancheorganisatie van arbodiensten, interventiebedrijven en loopbaan- en outplacement organisaties. Oval bundelt de krachten van dienstverleners op het terrein van werk, loopbaan en vitaliteit. Marjet was hiervoor General Manager Tsjechië en Slowakije.

Niek van Leeuwen

Niek van Leeuwen

Niek van Leeuwen is general manager Benelux bij Uber. Hiervoor was hij werkzaam bij Heineken als Brand manager, category development manager en trade marketing manager in Democratische Republiek Congo. Eerder is hij als accountmanager werkzaam geweest bij Vrumona en behaalde zijn master internationale economie aan de Universiteit van Maastricht.

Peter van Lieshout

Peter van Lieshout

Peter van Lieshout is part time hoogleraar Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is onder meer hij Voorzitter Raad van Commissarissen Woningbouwcorporatie ‘De Alliantie’, zorgorganisatie Careyn en zorgverzekeraar Menzis. Peter schrijft sinds 2012 columns voor het Financieele Dagblad.

Peter Bommel

Peter Bommel

Peter Bommel is voorzitter van de Raad van Bestuur bij Deloitte Nederland. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor de Energy & Resources praktijk van Deloitte Nederland en de leider van de wereldwijde Energy & Resources praktijk van Deloitte Touche Tohmatsu. In juni 2011 werd hij benoemd tot Managing Partner van de Audit-praktijk van Deloitte Nederland en sinds juni 2012 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur. Voor zijn loopbaan bij Deloitte is Peter onder andere werkzaam geweest als CFO bij Inter-American Coal NV. Daarnaast is hij Bestuurslid van Make-A-Wish Nederland.

Pieter van de Glind

Pieter van de Glind

Pieter van de Glind studeerde Culturele Antropologie aan de VU en deed zijn master Sustainable Development aan de Universiteit van Utrecht. Zijn scriptie over het potentieel van de deeleconomie was een pioniersproject. Zijn onderzoeksresultaten zijn al bekeken door onderzoekers over de hele wereld. Sinds zijn scriptie is hij initiatiefnemer van Amsterdam Sharing City, waarbij een veelvoud aan betrokkenen samen werken aan een meer deelbare stad. Hij is de oprichter van Tuintjedelen.nl en mede-oprichter van ShareNL.

Robert Went

Robert Went

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarvoor was hij o.a. projectleider bij de Algemene Rekenkamer. Bij de WRR was hij lid van de projectgroep 'Innovatie vernieuwd' en coördinator van de projectgroep 'Ontwikkelingssamenwerking'. Momenteel werkt hij mee aan het WRR-project 'De toekomst van werk'. Hij promoveerde in 2001 aan de economische faculteit van de UvA op een proefschrift over globalisering.

Theo Huibers

Theo Huibers

Theo Huibers, managing partner van Thaesis, promoveerde in 1996 aan de Universiteit Utrecht op het onderzoeksvraagstuk ‘op welke wijze kunnen computers bepalen wat mensen relevant vinden'. Vanaf 2002 is hij hoogleraar Information Retrieval aan de Universiteit Twente. Theo heeft tien jaar als onafhankelijk adviseur gewerkt voor de Big Four consultancy organisaties en startte in 2006 zijn eigen adviesbedrijf Thaesis, dat strategy consulting biedt aan organisaties die opereren in snel veranderende markten. Theo is meervoudig commissaris in de media-, technologie-, zorg- en educatie-sector.

Uwe Thümmel

Uwe Thümmel

Uwe Thümmel is promovendus in de economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en aan het Tinbergen Instituut. Uwe bestudeert de relatie tussen technologische veranderingen, inkomensongelijkheid en de werkgelegenheid.

Franka Rolvink Couzy

Franka Rolvink Couzy

Franka Rolvink Couzy is journalist bij Het Financieele Dagblad. Zij schrijft voornamelijk over bijzondere en vernieuwende onderwerpen en streeft naar innovatie van de journalistiek. Ze is tevens schrijfster van het jeugdboek ‘De Geldfabriek’, dat zij in november 2015 via een crowdfunding traject heeft uitgebracht.

Renée Frissen

Renée Frissen

Renée Frissen werkt bij het Instituut voor Publieke Waarden. Het IPW onderzoekt en verbetert de publieke zaak middels actieonderzoek, en gaat zo voorbij het vrijblijvende denken. Met de daar uit voortkomende social ventures realiseert het IPW goedkopere, meer betrokken en gelegitimeerde oplossingen voor ongetemde publieke problemen. Renée publiceert tevens met enige regelmaat boeken, blogs en artikelen.

Rogier Klimbie

Rogier Klimbie

Rogier Klimbie is sinds 2010 Head of Public Policy Benelux bij Google. In deze functie houdt hij zich met name bezig met onderwerpen op het gebied van economic impact internet/startups, cybersecurity en privacy. Hiervoor werkte hij als adviseur Publieke Zaken bij de Consumentenbond waar hij hoofd was van de Europese en nationale lobbygroep voor consumentenzaken. Tevens was Rogier actief als assistent in het Europees Parlement. Rogier studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Roland van der Vorst

Roland van der Vorst

Roland van der Vorst is ondernemer, consultant en publicist. Hij adviseert de top van bedrijven en instellingen op het gebied van innovatie en branding. Hij schreef boeken over Nieuwsgierigheid, Hoop en Positioneringsvraagstukken en is een wekelijkse columnist van Het Financieel Dagblad.

Hella Hueck

Hella Hueck

Hella Hueck werkte ruim 12 jaar als verslaggever voor RTL Nieuws en is sinds 2015 freelance journaliste. Ze is presentatrice bij RTLZ, waar ze onder meer ‘Toekomstmakers’ presenteert – een programma waarin innovatie, leiderschap en innovatie centraal staan. Daarnaast schrijf Hueck voor voor media als RTLZ en Sprout over de opkomst van nieuwe technologieën en de effecten van digitalisering op ons werk en samenleving.

Ruben van Zwieten

Ruben van Zwieten

Ruben van Zwieten (1983) is de initiatiefnemer van De Nieuwe Poort dat op 1 september 2013 officieel haar deuren opende. De Nieuwe Poort is een huis, en op haar beste momenten een huiskamer, voor ontmoeting en inspiratie, open voor iedereen.

Yvonne Zonderop

Yvonne Zonderop

Yvonne Zonderop (1955) is onafhankelijk journalist, gespreksleider en bestuurder. Zij is lid van de Commissie Advies van de NOS die de Raad van Toezicht en de directie over journalistiek-maatschappelijke vraagstukken en publieksverantwoording adviseert. Tevens is zij lid van de Raad van Commissarissen van de FD Mediagroep. Yvonne is daarnaast vaste medewerker van De Groene Amsterdammer, waarvoor zij momenteel een reeks over religie en samenleving schrijft. Yvonne was acht jaar adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en daarvoor chef economie van de GPD. Als parlementair verslaggever won zij de Anne Vondeling Prijs voor de beste parlementaire journalistiek. Yvonne is aan De Nieuwe Poort verbonden als hoofd van de programmaraad.